30 Januari 2024 Feed Design Lab
Afgelopen juni 2023 organiseerden we, als vervolg op enkele andere projecten bij FDL, de workshop ‘Op weg naar 100% circulair voer’. In de discussie kwamen we tot de conclusie dat petfood en natte bijproducten een goede combinatie zijn:
- Technologisch: veel toegevoegd water tijdens het extrusieproces kan vervangen worden door vocht in natte bijproducten in petfood
- Duurzaamheid: geweldige optie ter verbetering. Waarom gedroogde bijproducten kopen en later water toevoegen om te extruderen, als je het natte bijproduct ook kunt gebruiken?
- Beschikbaarheid: het volume natte bijproducten neemt toe
Bij Feed Design Lab zijn we vervolgens begonnen met het voorbereiden van een nieuwe workshop Petfood Goes Circular door te overleggen met onze partners. Om er zeker van te zijn dat het publiek bekend is met de productie van geëxtrudeerd petfood in de workshop, hebben we op 21 november met succes een training “Hoe wordt petfood geproduceerd” gegeven. Daarnaast zijn we al begonnen met de voorbereidingen door te testen met natte bijproducten in onze proeffabriek.
Het programma van de workshop Petfood Goes Circular begon met Duurzaamheid: constateren dat het gebruik van LCA-gegevens (Life Cycle Assessment) voor petfood niet zo eenvoudig is als voor veevoer. De voerbedrijven beschikken over data van GFLI (Global Feed LCA Institute) en gebruiken dit bij hun voerberekeningen. Lara Nobel gaf een presentatie en uitleg over GFLI en de verschillen met andere bedrijven. Er werd praktische informatie gedeeld om voor uw bedrijf te starten met LCA met voorbeelden voor vis.
Vervolgens werden de resultaten van experimenten in onze proeffabriek gepresenteerd door Jos Dorssers. Eerst hebben we met een basis-hondenrecept en veel bijproducten getest hoeveel we in een brok konden verwerken. Met vallen en opstaan hebben we kennis opgedaan over de mogelijkheden en technologische instellingen tijdens de productie. In de tweede fase hebben we getest met een berekende receptuur en geselecteerde bijproducten voor realistische brokjes. We hebben informatie ingewonnen en monsters gemaakt ter voorbereiding op het demonstreren van het gebruik van twee natte bijproducten in hondenvoer tijdens de workshop: gehydrolyseerd zalmeiwit en vloeibaar tarwezetmeel.
Tijdens de lunch werd er in 3 aparte groepen de demonstratie in de proeffabriek bekeken en kon men de kleine stands van leveranciers met natte bijproducten bezoeken.
Vervolgens presenteerde Sonja Floto-Stammen de ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van insecten in petfood. Dat natte bijproducten ook belangrijk zijn in het voer voor insecten, presenteerde Geert Poels. Hij presenteerde het BSFL-product na de oogst, nog nat, dat in diervoeding kan worden gebruikt.
Al deze informatie zorgde ervoor dat de groep van ruim 40 deelnemers graag openlijk in gesprek ging over de mogelijkheden van het gebruik van natte bijproducten in petfood om de circulariteit te vergroten. Over regionale ingrediënten voor petfood, de kwaliteit van de voedingsstoffen uit bijproducten na verwerking, het produceren van betrouwbare data om retailers ervan te overtuigen dat het gebruik van bijproducten voordelen heeft. Denk hierbij aan insecten (gezondheidsclaims), circulariteit en etikettering.
Rond 16.00 uur sloten we de workshop af met een wrap-up en genoten we van het netwerken met een borrel.