Menno Thomas van Zetadec stelt zich voor:

Mijn naam is Menno Thomas en ik ben onderzoeker en directeur/eigenaar van Zetadec. Sinds 2017 is Zetadec partner van het Feed Design Lab. Al meer dan 15 jaar houdt Zetadec zich bezig met het verbeteren van diervoeders door bedrijven te ondersteunen met onderzoek, advisering en training. In Wageningen hebben we hiervoor een laboratorium en innovatiehal ingericht waar we onderzoek doen op het gebied van technologie, voedermiddelen en additieven.

Onze kracht ligt met name bij bijzondere ontwikkel- en verbeter-trajecten waarbij geen standaardoplossing voorhanden is, zoals bij voorbeeld het combineren van coproducten tot nieuwe grondstoffen, oplossen van knelpunten in bestaande pelleteer- en extrusie lijnen of het reduceren van energiegebruik met behoud van fysische en nutritionele kwaliteit.

  • Zetadec en FDL werken al langere tijd samen op verschillende gebieden. Zo zijn er gezamenlijke projecten op het gebied van:
  • Effecten van maaltechniek en daaruit voortkomende fracties (eiwit- en energiecomponenten) op dierprestaties bij vleeskuikens
  • Fundamentele en praktische aspecten bij het pelleteren van vezelrijke coproducten (in samenwerking met WUR)
  • Het effect van deeltjesgrootte van het persmeel en procescondities op verteringskarakteristieken van grondstoffen (in samenwerking met Schothorst en WUR).

Verder verzorgt Zetadec in samenwerking met het FDL de cursus ‘Advanced Feed Technology’ op locatie in Wanssum.

Binnen Nederland zal de komende jaren veel aandacht uitgaan naar reductie van energiegebruik, het meer kosten efficiënt produceren van diervoeders en de inclusie van steeds schralere co-producten in (gepelleteerde) voeders. Anderzijds is de behoefte aan know-how voor het produceren van diervoeders buiten Europa zeer groot. Het is op dit snijvlak waar de combinatie FDL/Zetadec grote voordelen oplevert voor de industrie.

Foto: Menno Thomas tussen de duw- en trekbank en capillaire reometer van Zetadec.