Karel van de Velden van Nijsen/Granico stelt zich voor:

Wat is uw relatie tot Feed Design Lab/hoe lang bent u al partner van Feed Design Lab? In 2016 is Nijsen/Granico als 75e community partner aan boord gekomen bij Feed Design Lab. We waren al vanaf het begin uitgenodigd bij de diverse activiteiten die Feed Design Lab organiseert en hebben al in de begin periode (medio 2014) samen met enkele andere partijen gebruik gemaakt van de faciliteiten van Feed Design Lab. Ook in de jaren daarna zijn we deelnemer geweest van projecten die samen met partners uit het netwerk met en bij Feed Design Lab plaatsvonden.

Wat is uw functie binnen Nijsen/Granico? Ik ben sinds 1986 werkzaam bij Nijsen/Granico. Ondertussen ben ik alweer ruim 5 jaar actief in mijn 3e carrière, als business development manager, bij dit prachtige familiebedrijf. Ooit ben ik begonnen als bedrijfsadviseur en heb daarna een periode gewerkt als hoofd verkoop. Waren er toen ik bij Nijsen Mengvoeders begon 16 medewerkers, tegenwoordig zijn het er ruim 130.

Wat betekent Nijsen/Granico voor de diervoersector? Nijsen/Granico staat bekend als een innovatieve partij die bereidt is om zaken op te pakken vanuit  een pionierend perspectief. Zodoende hebben we al ruim 30 jaar ervaring opgedaan met het verwerken van voormalige levensmiddelen in diervoeders. Op deze manier een actieve bijdrage leveren aan het voorkomen van voedselverspilling heeft wel als consequentie dat we nieuwe technieken hebben moeten ontwikkelen om deze grondstoffen zodanig te verwerken dat onze eindproducten blijvend voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die eraan gesteld worden.

Waarom bent u partner van Feed Design Lab? Partner worden van Feed Design Lab is een bewuste keuze geweest. De belangrijkste redenen zijn het uitgebreide netwerk van bedrijven en organisaties van Feed Design Lab. Met name de actieve bijdrage die de partners leveren aan het zoeken naar antwoorden en oplossingen voor thema’s en uitdagingen die onze sector in de dagelijkse praktijk tegenkomt vinden we belangrijk. Samenwerken brengt je veel. Daarnaast vormen de faciliteiten en voorzieningen die aanwezig zijn ook een gedegen   basis om praktijkgerichte oplossingen te zoeken en testen.

Welke thema’s zou Feed Design Lab volgens u moeten oppakken/welke onderwerpen vindt u interessant? Internationale ontwikkelingen zorgen ervoor dat de druk om te komen tot een efficiënt voedselproductiesysteem toeneemt. Wetende dat van elke 3 calorieën voedsel die geproduceerd wordt er 1 niet door de mens geconsumeerd wordt onderstreept dit. Voor ons betekent dit dat er ook in de (nabije) toekomst nog meer ‘nieuwe’ grondstoffen als diervoer ingezet moeten gaan worden. Om dit mede mogelijk te maken kan Feed Design Lab, met haar faciliteiten en netwerk, de uitdagingen oppakken die voor onze sector nieuw zijn maar, uiteindelijk ervoor zorgen dat deze grondstoffen net zo vertrouwt ingezet worden als de co- en bijproducten die we op dit moment in diervoeders verwerken.