Gerald Runneboom van Van Mourik Smart Milling Engineers stelt zich voor:

Wat is uw relatie tot Feed Design Lab/hoe lang bent u al partner van Feed Design Lab? Ik ben projectmanager bij Van Mourik Smart Milling Engineers en verantwoordelijk voor het (deel)projectmanagement van de nieuwe tweede lijn van Feed Design Lab. Van Mourik heeft de engineering (flow-diagram en lay-out) en de montage gerealiseerd voor deze lijn. Verder hebben wij FDL ondersteund in het projectmanagement en de technische keuzes voor de installatie. Van Mourik is sinds 2014 aangesloten bij FDL. Van Mourik is destijds actief partner geworden en praat mee over de invulling van o.a. de introductiecursus en de engineerscursus op dit gebied.

Wat is uw functie binnen Van Mourik? Ik ben bijna 7 jaar projectmanager/teamleider bij de Van Mourik Group. Echter al veel langer werkzaam binnen de feed, inmiddels zo’n 30 jaar, en heb bij verschillende bedrijven in de feed gewerkt en diverse functies bekleed.

Wat betekent Van Mourik voor de diervoersector? Van Mourik is een onafhankelijk molenbouwer binnen de feed-branche. Aangezien Van Mourik zelf geen procesmachines levert maar onze medewerkers wel de kennis bezitten van het complete proces kunnen wij deze onafhankelijkheid optimaal inzetten. Deze ervaring en kennis zetten we in om mee te denken met onze opdrachtgevers waardoor wij samen ons doel ‘procesoptimalisatie’ (voor nieuwbouw en bestaande lijnen)  kunnen verwezenlijken. Zo kunnen we de machineleveranciers inzetten op de gebieden waar zij goed in zijn.

Waarom bent u partner van Feed Design Lab? De directe meerwaarde vanuit FDL is met name voor de partners die eigen procesmachines leveren. De samenwerking met FDL stelt Van Mourik in de gelegenheid dicht bij het vuur te zitten als het gaat om toekomstige ontwikkelingen van de behoefte van onze klant in de processen. Daarnaast om innovaties te kunnen toetsen waar we zelf mee bezig zijn vanuit onze service en onderhoudsorganisatie. Wij kunnen onze kennis inbrengen en tegelijk op de hoogte blijven van de nieuwste innovaties op dit gebied. Kennis is voor ons een speerpunt. Bijna al onze eigen medewerkers zijn naar de introductiecursus bij  FDL geweest en wij adviseren hoe zij de cursussen inhoudelijk kunnen invullen en kunnen opzetten.

Welke thema’s zou Feed Design Lab volgens u moeten oppakken/welke onderwerpen vindt u interessant? Naar mijn idee zou het goed zijn dat FDL zich meer verdiept in de toepassingen en het verwerken van insecten, alternatieve grondstoffen en eiwitbronnen die in de feed toepasbaar zouden kunnen zijn. Dit vanuit verschillende invalshoeken zoals de voedingswaarde, vanuit de groei van de wereldbevolking en vanuit duurzaamheid. Daarnaast is het goed naar de toepassing van medicijnen in diervoer te kijken. Dit zou wellicht verder uitgediept kunnen worden. Door schaalvergroting krijgen veel dieren medicijnen tot zich die ze niet nodig hebben op dat moment met mogelijke resistentie als gevolg.

Een ander onderwerp is procescontrole: door metingen zouden we het proces beter onder controle kunnen krijgen en bijvoorbeeld Innius zou hier van toegevoegde waarde kunnen zijn. Real Time Sensor Data voor preventief onderhoud en energiebesparing. Dit is makkelijk toe te passen en te testen bij FDL.

FDL is hét platform voor de Feed en kan het verschil maken door o.a. continue te blijven ontwikkelen in de opleidingen.