Annemieke Gras en Alex Hamhuis-Mulder over ForFarmers 

Wat is uw relatie tot Feed Design Lab/hoe lang bent u al partner van Feed Design Lab?
ForFarmers levert voeroplossingen voor de (biologische) veehouderij. Voor de ontwikkeling hiervan, waarin innovatie een belangrijke component is, maken we gebruik van kenniscentra zo ook van het Feed Design Lab. Al sinds 2019 zijn we partners. In praktijk werkt het zo: zodra we synergie zien in werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan proeven, en ander soortig onderzoek, zoeken we elkaar op en proberen we elkaar te versterken.

Wat is jullie functie binnen ForFarmers?
Als procestechnoloog vormen wij, Annemieke Gras en Alex Hamhuis-Mulder, de brug tussen nutritie en productie. Bijzonder aan deze rol is dat we zowel met de kant van de eindgebruiker (de veehouder) als het productieproces te maken hebben. Door gebruik te maken van innovatie en lering van onderzoeken blijven we onze processen voortdurend verbeteren.

Wat betekent ForFarmers voor de diervoersector?
ForFarmers is een toonaangevende voeronderneming in Europa. Wij produceren voeders voor onder andere koeien, varkens en kippen. Met onze missie “For the future of farming” geven wij richting aan wat we doen: we zetten ons in voor de continuïteit van het boerenbedrijf en voor verdere verduurzaming van de agrarische sector. Naast onze klanten te adviseren en van voer te voorzien, dragen wij via overlegstructuren en partnerships in de sector bij aan de productie van voedsel op een duurzame manier voor een prijs die de consument kan betalen. Samenwerkingen met onderzoekscentra als het Feed Design Lab, Schothorst Feed Research en Wageningen University & Research helpen bij deze ontwikkelingen.

Waarom bent u partner van Feed Design Lab?
Het is belangrijk elkaar te ondersteunen met kennis en onderzoek. FDL is een groot medium waar iedereen gebruik van kan maken. Wij sluiten graag aan bij initiatieven waar we samen veel sneller vooruit gaan dan alleen. Zo kunnen we samenwerken aan optimale dierprestaties tegen de laagste footprint.

Welke thema’s zou Feed Design Lab volgens u moeten oppakken/welke onderwerpen vindt u interessant?
Verwerken van meer en meer circulaire reststromen, zoals natte stromen uit levensmiddelen en nieuwe grondstoffen zoals insecten. Besparen van energie in productieprocessen is ook een belangrijk thema voor onze milieu-impact en natuurlijk voor de kosten.